Güney Doğu Bölgesi Meşhur Yemekler

Güney Doğu Bölgesi Meşhur Yemekler
A+
A-

Güney Doğu Bölgesinde yapılan meşhur yemekleri sizler için derledik:

Şanlıurfa’dan çiğköfte:

Yağsız ve sinirsiz etten dört kere makineden çekilmiş ince kıyma çiğköftelik ince bulgur ile yoğrulur. İçine ince doğranmış soğan, kırmızı biber ve baharat konur. Hepsini birlikte yoğurma işi en az bir saat sürmelidir. Bundan sonra köfte biçiminde koparılarak tabağa dizilir. Yeşil salatalık yaprağına sarılarak servis yapılır.

Mersin’den domates civesi :

Soğan, patlıcan, biber ve bunlardan daha çok miktarda domates, yağ ve tuz ile bir tencerede 15 dk kavrulduktan sonra pirinç konur. Karıştırılmadan bir süre pirinç pişirilir. Ateşten ineceğine yakın sarımsak, nane, fesleğen konur.

Kahramanmaraş’tan Sölme:

Patlıcan bütün olarak pide fırınında pişirilir. Kabuğu soyulduktan sonra ezilerek piyaza karıştırılır. Yufkanın içine sarılarak yenir.

Hatay’dan Künefe:

Beyaz peynirle yapılan tel kadayıf tatlısıdır. Tepsinin içi tereyağ ile yağlandıktan sonra yarım kilo kadayıfın yarısı tel tel döşenir. Bir kat da günlük taze peynir konur. Bunun üzerine kadayıfın ikinci yarısı serilir ve üstüne yine fındık büyüklüğünde birkaç parça tereyağı konur. Bir tencerede bir kilo şeker dört bardak suyla kaynatılarak şerbet yapılır. Soğutulan şerbet fırından çıkan sıcak kadayıfın üzerine dökülür. Künefe sıcak yenir.

Gaziantep’ten lebeniye çorbası:

Bir tencerede pirinç çorba gibi pişirilir. Başka bir kapta içine yumurta konularak kaynatılan yoğurtla karıştırılır. Üzerine nane ve kızarmış yağ gezdirilerek sofraya konulur.

Antalya’dan patlıcan reçeli:

Küçük patlıcanlar incecik soyulup yeşil sap kısmı çıkarıldıktan sonra kireç suyunda 5 dk bekletilir. Temiz suda birkaç kez yıkandıktan sonra sıcak suda çatal kolayca batacak kıvama gelinceye kadar haşlanır. Bundan sonra süzgece konup soğuk su ile tekrar yıkanır. Patlıcanların her birine ikişer karanfil saplanır. Sonra bir sıra toz şeker bir sıra patlıcan olmak üzere tencereye yerleştirilip 8 saat kadar dinlenmeye bırakılır. Patlıcanın bıraktığı suyla şeker eriyip şerbet patlıcanların üstünü örtünce başka su eklemeden yarım saat kaynatılır. Bu arada içine biraz kırmızı boya eklenir. Ertesi günü biraz daha şeker ve limon suyu eklenip on dakika kadar daha kaynatılır.

Adana kebabı:

İki kilo ete yarım kilo kuyruk alacaksınız. Etin bütün sinirlerini iyice ayıklayacaksınız. Hiç damarı kalmayacak. Sonra kuyrukla beraber bıçakla elde çekeceksin. Kıyma haline gelecek. Bu kıydığın kuyrukla ete yarım kilo da soğanı bıçakla ince kıyıp karıştıracaksın. Yirmi gram kadar toz kırmızı biber yettiği kadar da tuz atıp yoğuracaksın. bir kilo domates, yarım kilo soğan, üç bağ maydanoz, mevsimine göre turp, yeşil biber konur kebabın yanına. Bir de bu ezme halinde yapılır. Domates, biber, soğan, maydanoz, sumak ince kıyılıp limon suyuyla ezilir. Turunç suyu sıkılırsa daha da lezzetli olur.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.