Hangi ilde hangi yemek meşhur, en çok yapılan yemekleri sizler için derledik. İllere göre Meşhur Yemekler:
Uşak’tan ceviz ezmesi:
Yarım kilo iç ceviz dövülerek yarım kilo irmik ile aynı kaba konur. Ayrıca ılık derecede ısıtılmış bir bardak su yarım kilo şekerin üzerine dökülerek karıştırılıp şerbet yapılır. Şerbet irmik ile cevizin üzerine dökülerek iyice karıştırılır. Bir tepsinin içine pudra şekeri serpildikten sonra irmik ceviz karışımı bunun üzerine aynı kalınlıkta dökülür. Soğuyunca baklava biçiminde kesilir. Her dilimin üzerine bir badem içi konup servis yapılır.
Muğla’dan etli börülce:
Yarım kilo iç ceviz dövülerek yarım kilo irmik ile aynı kaba konur. Ayrıca ılık derecede ısıtılmış bir bardak su yarım kilo şekerin üzerine dökülerek karıştırılıp şerbet yapılır. Şerbet irmik ile cevizin üzerine dökülerek iyice karıştırılır. Bir tepsinin içine pudra şekeri serpildikten sonra irmik ceviz karışımı bunun üzerine aynı kalınlıkta dökülür. Soğuyunca baklava biçiminde kesilir. Her dilimin üzerine bir badem içi konup servis yapılır.
Manisa’dan kol böreği:
Yarım kilo una bir yumurta 125 gr paket margarin yağı iki kaşık yoğurt yeteri kadar tuz ve su konularak hamur yapılır. Hamur ufak parçalara bölünerek bunlar yufka halinde açılır. Yufkanın bir kenarına şerit halinde maydanozlu kıyma ya da maydanozlu peynir konur, yufka bir ucundan sarılarak boru gibi katlanır. Boru biçimindeki yufka helozoni olarak kıvrılır ve yağ sürülmüş tepsinin ortasına konur. İkinci yufka aynı biçimde hazırlanıp bunun çevresine dolanır. Böylece öteki yufkalara tepsi doldurulur. Fırında pişirilir.
Kütahya’dan mantı:
Hamur tahtası üzerinde un su ile yoğrularak hamur ufak parçalara ayrılıp oklava ile iyice açılır ve üzerine yağ sürülür. Sonra bu yağlı yufkalar katlanır ve ufak parçalara kesilir. Bu arada bir kabın içinde çiğ kıyma yumurta ve maydanozla karıştırılarak mantının içi hazırlanır. Ufak hamur parçaları oklava ile küçük yuvarlaklar biçiminde yeniden açılır. Orta yerine içi konulduktan sonra iki yanından kıyıları kıvrılarak bir tekne biçimine getirilir. İçi yağlanmış bir tepsiye dizilen mantılar tavında bir fırında pişirilir.
İzmir’den İzmir köftesi:
Orta yağlı koyun kıyması suda ıslanmış bayat ekmek içi rendelenmiş soğan tuz karabiber ve baharat ile yoğrularak köfte yapılır. Bu köfteler yağda kızardıktan sonra başka bir tencerede bir miktar suyla kaynatılan salçanın içinde bir süre pişirilir. İstenirse havuç ve patates de tencerede birlikte pişirilir.
Isparta’dan kabak tatlısı:
Dolmalık iki büyük kabağın kabukları soyulduktan sonra çekirdekleri ayıklanır. İçinde su bulunan tepsiye rendelenir. Rendelenmiş kabak avuçla sıkılarak başka bir kaba alınır. İki ölçek kabak rendesine bir ölçek şeker eklenerek hafif ateş üzerinde kıvama gelinceye kadar aynı yönde karıştırılır. Ateşten indirilmesine yakın bir limonun suyu konur. Yemeklerde tatlı yerine ya da kahvaltılarda reçel yerine yenir.
Denizli’den enginar dolması:
Dolmanın içini hazırlamak için bir tencereye yarım bardak zeytinyağı çentilmiş üç soğan konarak pembeleşinceye kadar kavrulur. Bir çay bardağı yıkanmış pirinç tencereye konarak bir süre kavrulduktan sonra bir bardak sıcak suyla dirice kıvamda pişirilip soğumaya bırakılır. Bu arada tavla zarı büyüklüğünde kesilmiş patates ile dereotu eklenir. Ayrıca 8 baş enginar sapları ve yan yaprakları alınarak kaşıkla içlerindeki tüyler temizlenerek yıkandıktan sonra bir tenceredeki limonlu suya konur. Bir süre limonlu suda bekletilen enginarlar yüksek kenarlı bir tepsiye dizilir. Dolma içleri ortalarına yerleştirilir. 5 bardak su bir bardak su bir bardak zeytinyağı ve bir tatlı kaşığı toz şeker eklenerek suyun tamamını çekinceye kadar pişirilir.
Burdur’dan testi kebabı:
Çoğunlukla mesirelerde bağ bozumunda yapılır. Koyun etinin yağlı kaburga tarafı doğranır. Tuzlanıp testinin içine konur. Ağzı bir bezle bağlanan testi kömür ateşinin ortasına oturtulur. Ara sıra kulplarından tutularak silkelenir. Kırk dakika sonra etler pişmeye başlayınca testinin içine soğan, patates, patlıcan, yeşil biber atılır. Yine ağzı bezle bağlanarak yeniden ateşe konur. Ara sıra silkelenir.iyice piştikten sonra servis tabağına konur, üzerine kimyon serpilir.
Aydın’dan bütün et:
Birkaç kiloluk bütün et parçası büyük bir tencerede suyuna havuç, soğan ve tuz konularak haşlanır. Et sonra bir tepsiye alınarak üzerine yağ sürülüp fırında kızartılır. Yine bütün olarak yalnız ya da pilavla birlikte sofraya konulur.
Afyon’dan doğulu köfte:
Koyun kuyruğu suda haşlandıktan sonra soğuk suya konur. Çıkarılıp ince ince kıyılır. Çok ince doğranmış maydanoz ve soğanla karıştırılır. İçine bir miktar da karabiber konur. Başka bir kapta düğür denilen ince bulgur çok ince doğranmış soğan kırmızı biber ve tuz iyice yoğrulur. Avuç içi ölçeğinde eşit parçalara ayrılır. Bunların ortası yuvalanarak içine önceden hazırlanan kıyılmış kuyruk konur. Ağzı kapatılarak yuvarlatılır. Bunlar kaynar suyun içine atılarak yarım saat kadar pişirilir.