Ülkemizin en güzel yemek yapan bölgelerinden biri olan, Karadeniz Bölgesi İllere göre Meşhur Yemekler
Tokat’tan Bakla Dolması :
Salamura asma yaprağı, kuru ya da taze bakla, ince bulgur, taze domates ya da salça ,taze ya da kurutulmuş biber ve kuru soğan yapılacak yemeğin hacmine uygun ölçüde alınır.
Baklanın içinin kabukları soyulur ve ufak parçalar halinde kesilir. Geniş bir kapta ıslatılan bakla ince bulgur ve öteki malzemeyle biraz su ilavesiyle iyice karıştırılır. İçine biraz reyhan ya da dere otu eklenir. Yıkanmış asma yapraklarına bu iç sarılır. Bir tencerede biraz su eklenerek pişirilir. Başka bir tavada yağ içinde kıyılmış soğan ve domates kavrularak yapılan salça ateşten indirilen dolmanın üzerine gezdirilip sofraya getirilir.
Rize’den Mıhlama:
Bir kilo pazı, 5 adet kuru soğan, 4 yumurta, 2 çorba kaşığı sade yağ, bir iki tutam nane, yeteri kadar tuz, karabiber alınır.
Pazılar yıkanıp ayıklandıktan sonra doğranır ve kaynar suda haşlanarak suyu süzülür. Ayrı bir kapta doğranmış 5 soğan yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Buna haşlanmış pazılar eklenerek karıştırılır. Karışıma tuz ve karabiber konduktan sonra bir kez daha iyice karıştırılır. Üzerine yumurta kırılıp ağzı kapatılır. Yumurta pişinceye kadar ateş üzerinde tutulur.
Sinop’tan Nokul :
Un, süt, yoğurt, yumurta ve tuz katılarak normal bir hamur yoğrulur. Sonra hamur tahtasında yufka biçiminde açılır. Yapılacak böreğin çeşidine göre içine kıyma, üzüm, ceviz ya da yoğurt konur. Yufka rulo biçimine sarılarak tepsiye yerleştirilir. Üzerine yumurta ve çörek otu sürüldükten sonra fırına verilip pişirilir.
Samsun’dan Mısır Çorbası:
Bir kilo mısır, yarım kilo kuru fasulye,bir kaşık tereyağı, bir tutam nane, yeteri kadar kırmızı biber ve tuz ile bir su bardağı kadar yoğurt alınır.
Mısırlar iyice yıkanıp kepeği çıkarılır. Fasulyeler de yıkanır. Mısır ve fasulyeler su üzerlerine çıkıncaya kadar bir tencerede kaynatılır. İyice piştikten sonra kaselere konarak üzerine yoğurt dökülür. Kuru nane serpilir. Daha sonra da kırmızı biberli kızdırılmış tereyağı üzerine gezdirilir.
Ordu’dan Çerkez Tavuğu:
Bir tavuk için 400 gr ceviz içi, üç dilim bayat ekmek, bir demet maydanoz, yeteri kadar kırmızı biber ve karabiber ile tuz alınır.
Ceviz içi et makinesinden geçirilir ya da havanda kıyma iriliğindeki parçalar halinde dövülür. 10 dk suda ıslatılmış olan ekmek içinin yarısı kırmızı biberle birlikte ceviz içine karıştırılır. Bir kez daha makineden geçirilir. Kalan ekmekler ve malzeme bir kez daha makineden geçirilir. Bir kapta çırpma teliyle karıştırılarak tavuk suyu iyice yedirilir. Boza kıvamına getirilir. Haşlanmış tavuğun etleri parçalanarak sofraya konacak tabağa dizilir. Üzerine tuz ve karabiber serpilir. Üzerleri hazırlanan boza kıvamındaki ceviz salçasıyla örtülür. Kalan yağ kızdırılarak üzerine gezdirilir. Maydanozla süslenir.
Giresun’dan Hamsi Böreği:
Giresunun ve Karadeniz yöresinin bu meşhur yemeğini 4-5 kişilik sofraya göre hazırlamak için 1,5 kilo hamsi, 3 su bardağı pirinç, 1 su bardağının dörtte üçü kadar zeytinyağı, 2 demet maydanoz, 3 baş soğan, bir tatlı kaşığı karabiber ,1 çorba kaşığı şeker, bir buçuk bardak kuş üzümü, bir avuç mısır unu ve yeteri kadar tuz alınır.
Hamsi ayıklanıp yıkandıktan sonra kılçıkları çıkarılır. Pirinç yumuşayıncaya kadar haşlanır ve suyu süzülür. Haşlanmış pirince ince doğranmış soğan, kıyılmış maydanoz, karabiber, şeker, kuru üzüm, tuz ve zeytinyağının üçte biri eklenerek karıştırılır. Kalan yağın yarısı bir tepside kızdırılır ve mısır ununa bulanan hamsiler tepsiye dizilir. Hamsilerin üzerine pirinç karışımı konarak düzgün biçimde yayılır. Kalan hamsiler de bir tavada una bulanarak kızartılır ve tepsiye yayılan pirincin üzerine ikinci kat olarak dizilir. Kalan yağ tepsinin üzerine gezdirilerek dökülür. Tepsi çok kızgın olmayan fırında ya da ateş üzerinde yarım saat kadar pişirilir.
Çankırı’dan Tatar Böreği :
Yemeği hazırlayacağınız ölçüye göre una yeteri kadar yumurta tuz ve su katılarak hamur yoğrulur. Orta kalınlıkta yufkalar açılır. Beşer santim eninde şerit biçiminde kesilir. Daha sonra bunlar dört köşe parçalara ayrılır. Bu parçaların ortasına biberli kıyma lokmaları konulur ve köşelerinden kapatılarak bastırılır. Hazırlanan parçalar kaynar tuzlu suya atılarak hamur kokusu gidinceye kadar kaynatılır. Kevgirde süzüldükten sonra tabağa konup sarımsaklı yoğurt onun üzerine de kızgın ve biberli tereyağı dökülür.
Artvin’den Kaymak Kuymağı :
Çiğ kaymak tavada eritilerek içine bir miktar un karıştırılır. Yavaş yavaş su eklenerek boza kıvamına gelinceye kadar sürekli karıştırılır. İçine bir yumurtada çırpılarak eklenebilir. Kaymak kuymağının tatlısı da tuzlusu da yapılabilir.