Doğu Bölgesi Meşhur Yemekler nelerdir, kısaca tarifleri:
Van’dan kurutlu köfte:
Bulgur, rendelenmiş soğan ve kuru nane ılık suyla birlikte iyice yoğrulur. Bu hamurdan yapılan köfteler tencerede suyu iyice bitene kadar kaynatılır. Kurut denilen ve yazın güneşte kurutulan çökelek ayrıca suda eritilerek bulamaç yapılır ve köftelerin üzerine dökülür. Bunun üzerine de yağda kızartılmış salçalı ve biberli soğan serpilir.
Siirt’ten perde pilavı:
Fes biçimindeki tencerede pişirilen perde pilavı Siirt’in en ünlü konuk yemeğidir. Önce yumurta, süt ve yağ ile yoğrularak hazırlanan hamur özel tencereye yufka şeklinde sıvanır. Ayrıca kızartılmış keklik ya da tavuk eti, et suyu ile hafifçe pişen pirinç birlikte çeşitli baharat ve badem içiyle de karıştırılarak tencereye konulur. Üzeri yine yumurtalı hamurla sıvadıktan sonra tencere kapağı örtülür. Bir süre köz ateşin üzerinde döndürülerek pişirilir. Kapağı çıkarılarak tepsiye ters yüz edilir. Börek gibi kızarmış yufkası yarılarak içinden alınan pilav tabaklara konur.
Muş köftesi:
İnce bulgur bir ya da iki yumurta kırılarak iyice yoğrulur. Ayrı bir yerde de ince kıyılmış kıyma, soğan, nar suyu ve haşlanmış pirinçle yoğrularak yapılan köfte yağda kızartılır. Yoğrulan bulgur ufak parçalara ayrılarak ortası oyulur. Yağda kızarmış köfteler bu oyukların içine yerleştirilir. Sonra hafif ateşte haşlanır. Tabaklara konulduğunda üzerine kızgın yağ dökülür.
Mardin’den kaburga:
Kuzu ya da koyunun gövdesinin dörtte biri kaburga kemikleri kırılmadan bütün olarak alınır. Et iki kenarından bıçakla sıyrılır; fakat koparılmaz. İki yanı açık zarf gibi olur. Arasına tuz, karabiber, baharat sürülür. Ayrı bir yerde bıçakla ince ince doğranan etler de bu zarf gibi kaburganın içine doldurulur. İki kenarı iple dikilir. Etin üzerine salça ya da yoğurt sürülür. Hafif pembeleşinceye kadar kızartılır. Sonra bir tencerede üstüne çıkana kadar su konup pişirilir. Yanına da kaburganın suyundan şehriyeli bulgur pilavı yapılır.
Kayseri’den etli mantı:
Yarım kilo undan hamur yoğrulur. 250 gr kıyma, orta boy bir soğan, biraz maydanoz, yeterince tuz ve biber ile içinin malzemesi hazırlanır. Hamur kulak memesi yumuşaklığına geldiğinde sonra yufka şeklinde açılır. Yufkalar 2-3 cm boyunda kesilerek ortalarına malzemesi konur ve köşelerinden katlanıp bastırılır. Hamur parçaları kaynar suya atılarak haşlanıp süzülür. Daha sonra üzerine sarımsaklı yoğurt ve salçalı kızgın yağ dökülerek sofraya konur.
Kars’tan elma dolması:
Elmalar sap ve çiçek tarafı iki ayrı uçta kalacak biçimde ortadan ikiye kesilir. Sebze dolmalarında olduğu gibi elmaların içi bıçakla iyice oyulur. Elmaların oyuğuna pudra şekeriyle karıştırılmış ezilmiş ceviz içi doldurulur ve elmanın iki yarısı yüz yüze getirilerek kapatılır. Elmalar tencereye sırayla ve üst üste dizilir. Tencereye bir kaşık yağ ile bir bardak su konur. Tencerenin kapağı sıkıca kapatılarak hafif ateşte elmalar yumuşayıncaya kadar pişirilir.
Hakkari’den gulul:
Önce ayran kaynatılır. Sonra bunun içine pirinç, darı, buğday ezmesi ya da bulgur katılarak karıştıra karıştıra pişirilir. Koyu kıvama gelince ateşten indirilir. Dinlenmeye bırakılan yemek katılaşır. Sonra büyük bir kaba alınır. Ortası çukurlaştırılarak içine eritilmiş sade yağ dökülür. Kaşıkla yenen gulul ağza atılmadan önce sofrada ayrı bir kaptaki sıcak yağa batırılır.
Erzurum’dan lor dolması:
Pazıya benzeyen ve yörede evelik denen bitkinin geniş yaprakları hafifçe haşlandıktan sonra içine taze lor ile bulgur karıştırılarak sarılır. İçine ayrıca öteki dolmalardaki gibi tuz, biber eklenir. Güveç içine dizilen ve yeteri kadar su konan dolmalar tandırda pişirilir. Üzerine yağ dökülerek servise hazır hale getirilir.
Bitlis’ten şekalok:
Aynı ölçüde mercimek ile nohut bir tencerede haşlanır. Bir başka tencerede de salatalığın 8-10 parçaya bölünmüş ve kurutulmuş kabukları haşlanır. Ayrıca kıyma ile bulgur yoğrularak yapılmış fındık büyüklüğündeki köfteler salatalık kabuklarıyla nohut ile mercimeğin bulunduğu tencereye konur. Bir miktar suyla pişirilir. Yemek soğuduktan sonra üzerine bol yoğurt dökülür. Onun da üzerine biberle eritilmiş yağ gezdirilerek servise hazır hale getirilir.